Natrag Filteri
Besplatna dostava iznad 40,00 €
Početna Blog i inspiracija Tips & tricks Kako očuvati nakit? Mali trikovi za blistanje 
Tips & tricks

Kako očuvati nakit

Tips & tricks Sve što trebaš znati kada kupuješ sat
Kako očuvati nakit? Mali trikovi za blistanje 
Tips & tricks Određivanje veličine prstena

Naši najdraži modni dodaci, iako su izrađeni od najkvalitetnijih materijala, bez pravilne njege mogu se oštetiti i izgubiti sjaj. Kako bi se osigurali da se to ne dogodi, donosimo smjernice koji će tvom nakitu pomoći da blista još mnogo mnogo godina. 

Nošenje

Naš prvi savjet do tajne dugovječnog nakita je: stavljanje nakita tek nakon oblačenja i nanošenja šminke, i isto tako skidanje nakita prije skidanja šminke i odjeće. Neke kemikalije koje se nalaze u parfemima, lakovima, kremama, dezodoransima, uljima za tijelo i acetonu mogu oštetiti nakit. Zato je, recimo, kod nanošenja krema, najbolje osigurati se tako da pričekate da se kreme upiju u kožu i tek onda staviti srebrne i zlatne dodatke.

Još jedna greška koju često radimo je tuširanje, plivanje i pranje ruku s nakitom. Ovo treba izbjegavati baš kao i vježbanje i odlazak u saunu s nakitom. Slana voda, klor i znoj mogu naštetiti nakitu tako što će utjecati na njihovu boju i sjaj i ubrzati proces oksidacije. Sjeti se skinuti svoje srebro i zlato prije spavanja, kako ga slučajno u snu ne bi oštetila.

Spremanje

Držiš sav nakit u jednoj kutiji? Ako je odgovor da, za tebe imamo zadatak - reorganiziraj svoj nakit jer se na ovaj način može oštetiti, izgrebati i zapetljati. Različiti materijali se pogotovo ne bi trebali držati zajedno, a najpametnije je koristiti originalnu ambalažu ili kutijicu obloženu mekim materijalom - recimo pamučnom krpicom. Suho i tamno mjesto bit će idealan dom za tvoj nakit, pa pokušaj izbjegavati držati ga u kupaonici (radi vlage) i na jakom suncu koje može uzrokovati da boja dragog kamenja izblijedi. Ako u svojoj kolekciji imaš i dijamante, čuvaj i njih odvojeno od ostalog nakita. Originalna ambalaža ili meka krpica idealno su rješenje i za ove svjetlucave dodatke.

Čišćenje

Plemenite metale - srebro i zlato, kao i drago kamenje potrebno je pravilno održavati. Čak i najplemenitiji metali čvrsti poput 14 karatnog zlata zaslužuju nježnost i brigu. Držeći ga čistim, suhim i pravilnom brigom osigurat ćeš svom nakitu dug i blistav život. Zbog pH vrijednosti kože osobe koja ga nosi, ali i reakcije sa zrakom, srebrni nakit kroz vrijeme može oksidirati što vidimo kao potamnjenje nakita, a kako bi to izbjegli potrebno je pravilno ga održavati. Srebro možeš ispolirati mekom tkaninom kao što su pamučne krpice i krpice za srebro od kojih će se sjajiti. U ovu svrhu slobodno koristi i meke četkice - recimo dječje. Izbjegavaj grube materijale i papir jer oni mogu izgrebati srebro. Nemoj koristiti kemikalije i sredstva za čišćenje - ona su često agresivna i mogu naštetiti samom metalu i njegovoj boji. Ako se dogodi tamnjenje, uvijek ga možeš predati na čišćenje u našim poslovnicama.

Budući da ne sadrži okside, čisto zlato jedini je plemeniti metal koji ne može potamniti. To također znači i da je ono meki metal pa je potrebno pravilno se brinuti o njemu. Kako bi ostalo lijepo i sjajno, najbolje ga je čistiti mekom krpicom ili krpicom za zlato. 
Pridržavajući se ovih malih trikova tvoj će nakit trajati dugo i uvijek sjajiti poput novog! Zato budi nježna i brini o njemu s ljubavlju, a ako poželiš još detaljnije informacije o ovoj temi, uvijek nam možeš pisati na [email protected].

ARGENTUM NAKIT